عنوان 101900:وضعیت زنان دارای تحصیلات عالی در بازار کار ایران + بررسی شاخص های بازار کار جامعه جوان ایرانی
وضعیت زنان دارای تحصیلات عالی در بازار کار ایران
![]() ![]()
زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال کشور دارای نقش روز افزون و فزآیندهای در فعالیتهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی میباشند و نقش تعیین کنندهای در بهبود و ارتقای رشد و توسعه اقتصادی ایفا میکنند.
از طرف دیگر، ارتقای نقش زنان در فعالیتهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی منجر به دستیابی به فرصتهای بیشتر برای رشد و توسعه اقتصادی میگردد.
امروزه یکی از مهمترین مباحث در حوزه مسایل زنان، مسئله تحصیلات و حضور آنان در عرصههای اجتماعی- اقتصادی از جمله نقش و حضور زنان در بازار کار است. در ایران با توسعه آموزش عالی در سالهای پیش و پس از انقلاب و گسترش دانشگاهها و فضاهای آموزشی و به موازات آن ارتقای فرهنگ عمومی جامعه و توجه بیشتر به حقوق زنان و دختران، امکان بیشتری برای حضور دختران در دانشگاهها پدید آمده است. با این حال و با توجه به پیشرفتهایی که در این خصوص پدید آمده ، وجود نابرابریهای جنسیتی در عرصههای مختلف از جمله آموزش از مهمترین چالشهای پیش روی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران محسوب میشود. نابرابریهای جنسیتی نه تنها دارای آثار سوء بر زنان و دختران است بلکه منجر به آسیب رساندن به کل افراد جامعه میشود. به عبارت دیگر نابرابریهای جنسیتی دارای اثر منفی بر توسعه انسانی و ارتقای کیفیت نیروی انسانی است[i].
از اینرو توجه به موضوع نابرابریهای جنسیتی و جنبههای مختلف آن در حوزه هائی نظیر آموزش، بهداشت، دستمزد و اشتغال از اهمیت برای اقتصاد دانان از اهمیت بالائی برخوردار است.
در حال حاضر یکی از مهمترین چالشهای بازار کار در ایران افزایش فارغالتحصیلان و دانشآموختگان آموزش عالی در کشور و جذب آنان در بازار کار است. در این میان، افزایش حضور زنان و دختران در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تمایل زنان به داشتن تحصیلات عالی و رشد قابل توجه دانشآموختگان دختر دانشگاهها در کشور، به عنوان چالشی در رابطه با بازار کار و مباحث اشتغال، بیکاری و دستمزد مطرح است. در این مقاله به دنبال بررسی وضعیت فارغالتحصیلان دختر دانشگاههای ایران و رابطه آن با اشتغال در بازار کار هستیم.
تعداد کل دانشآموختگان آموزش عالی در کشور طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ به طور متوسط ۴.۱۵ درصد رشد یافته است. همچنین متوسط نرخ رشد دانشآموختگان آموزش عالی در این سالها برای مردان و زنان به ترتیب ۵.۷۳ و ۱۱.۸۵ درصد بوده است[ii]. این نکته نشان دهنده این است که تعداد زنان فارغالتحصیل دانشگاهها طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ به مراتب بیشتر از فارغالتحصیلان مرد رشد داشته است. یکی از عوامل این مسئله ناشی از افزایش تعداد ورودی دختران نسبت به پسران به دانشگاهها است. بطوریکه طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ همواره تعداد پذیرفتهشدگان دختر دانشگاهها از پسران بیشتر بوده است.
بررسی ساختار فارغالتحصیلان دانشگاههای کشور به تفکیک مقاطع تحصیلی مختلف نشان می دهد که توزیع فارغالتحصیلان زن و مرد در میان مقاطع تحصیلی مختلف یکسان نمی باشد. در مقاطع تحصیلی بالاتر مانند کارشناسی ارشد و دکتری حرفهای و تخصصی تعداد فارغالتحصیلان مرد به مراتب بیشتر از فارغالتحصیلان زن است. از جمله دلایل این مسئله، گذشته از اعمال برخی سیاستهای جنسیتی برضد زنان، میتواند ناشی از سن ازدواج پایینتر در دختران و بارداری آنان باشد. این عوامل موجب عدم توانایی و یا عدم تمایل زنان به ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر میشود.
افراد جامعه اعم از زنان و مردان براساس انگیزهها و عوامل مختلفی خواهان آموزش بیشتر میباشند. به عبارت دیگر تقاضا برای آموزش بیشتر تابعی از عوامل مختلفی مانند هرینههای آموزشی، منافع انتظاری فرد و کسب موقعیت اجتماعی و اقتصادی بهتر است.
تقاضا برای آموزش عالی در واقع به معنای عرضه نیروی کار تحصیلکرده و متخصص، با چند سال تاخیر، به بازار کار میباشد. برخی مطالعات صورت گرفته نشان دهنده این است که طی سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۱ همواره بیش از ۸۰ درصد فارغالتحصیلان دورههای آموزش عالی از نظر اقتصادی فعال بودهاند[iv].
این مطالعه همچنین بیان میکند که میزان مشارکت اقتصادی زنان فارغالتحصیل دورههای آموزش عالی از ۸۱.۶ درصد در سال ۱۳۷۶ به ۷۱.۱ درصد در سال ۱۳۸۱ کاهش یافته است. این نکته نشان دهنده این است که با توجه به نقش نانآوری مردان و محدودیت فرصتهای شغلی برای زنان، به مرور درصد زنان خانهدار دارای تحصیلات عالی افزایش پیدا کرده است.
مروری بر شاخصهای عمده نیروی کار طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ نشان می دهد که نرخ مشارکت اقتصادی در کشور به طور متوسط در حدود ۳۸.۵ درصد بوده ضمن اینکه میان نرخ مشارکت اقتصادی زنان و مردان تفاوت و شکاف قابل ملاحظهای وجود دارد. بطوریکه متوسط نرخ مشارکت زنان و مردان طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ به ترتیب ۱۲.۵ و ۶۳.۷ درصد بوده است.
نرخ مشارکت اقتصادی زنان از ۱۱.۸ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۱۷.۱ درصد در سال ۱۳۸۴ رسیده است. همچنین نرخ مشارکت اقتصادی مردان از ۶۲.۱ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۶۴.۹ درصد در سال ۱۳۸۴ رسیده است. واضح است که رشد مشارکت اقتصادی زنان از مردان بیشتر بوده است. از طرف دیگر، نرخ بیکاری در میان زنان از ۱۹.۹ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۱۷ درصد در سال ۱۳۸۴ رسیده است. نرخ بیکاری زنان ۱۵ تا ۲۴ سال نیز از ۴۱.۱ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۳۲.۲ درصد در سال ۱۳۸۴ کاهش یافته است.
مطالعه سهم اشتغال زنان در بخشهای مختلف اقتصادی (صنعت، کشاورزی و خدمات) طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ نشان می دهد که زنان در بخش خدمات (۳۹.۸۴ درصد) بالاترین میزان مشارکت را نسبت به دیگر بخشهای اقتصادی (کشاورزی ۳۱.۷۴ درصد و صنعت ۲۸.۴ درصد) دارا هستند.
سهم اشتغال زنان و مردان در بخشهای مختلف اقتصادی از لحاظ ساختاری تا حدودی متفاوت است. طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴در بخش صنعت سهم اشتغال مردان (۳۰.۶ درصد) از زنان (۲۸.۴ درصد) بیشتر بوده است. در حالی که میزان مشارکت زنان در بخش کشاورزی (۳۱.۷۴ درصد) از مردان (۲۲.۸ درصد) بیشتر بوده است.
براساس آخرین اطلاعات منتشره از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ ، در کشور در حدود ۲.۸ میلیون نفر (۱۳.۶ درصد) از جمعیت شاغلان کشور را زنان تشکیل میدهند که از این میزان در حدود ۳۶ درصد آن زنان دارای تحصیلات عالی میباشند[v]. این اطلاعات نشان دهنده سهم کم زنان و به خصوص زنان دارای تحصیلات عالی در نیروی شاغل کشور است. به عبارت دیگر علیرغم افزایش تعداد زنان و دختران دارای تحصیلات عالی در سالهای اخیر و گسترش حضور زنان در عرصههای اجتماعی و اقتصادی، هنوز سهم اندکی از بازار کار را در اختیار دارند.
همچنین تفکیک شاغلان به گروههای عمده شغلی و به تفکیک جنسیت، براساس اطلاعات منتشره از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، نشان دهنده این است که ۲۹.۶ درصد از کل شاغلان زن را متخصصان و ۲۰.۱ درصد نیز به گروه صنعتگران و کارکنان مشاغل مرتبط اختصاص دارد. هرچند به نظر میرسد که عمده نیروی کار شاغل در گروه صنعتگران و کارکنان مشاغل مرتبط فاقد تحصیلات عالی باشند.
ترکیب شاغلان در هرکدام از گروههای شغلی به تفکیک جنسیت نشان دهنده این است که از کل متخصصان شاغل در کشور در حدود ۴۲.۸ درصد از آنان را زنان تشکیل میدهند. همچنین در حدود ۲۶.۳ درصد از شاغلان در گروه شغلی کارمندان امور اداری و دفتری را زنان تشکیل میدهند. اما در سایرگروههای شغلی شکاف زیادی میان ترکیب جنسیتی شاغلان وجود دارد.
اطلاعات این جدول به وضوح نشان می دهد سهم زنان متخصص در مشاغلی که ادعا می شود متناسب با ویژگیهای زنان نیست (نظیر کشاورزی ،جنگلداری وماهیگیری و یا صنعتگران وکارکنان مشاغل مربوط") به قدری کم است که هیچ نوع تاثیری در این نوع مشاغل نمی تواند داشته باشد.
بهبود نسبی و ضعیف اشتغال زنان، در سالهای اخیر، جدا از سایر عوامل اقتصادی مانند ادوار تجاری و دیگر عوامل موثر بر بازار کار ایران میتواند ناشی از ارتقای تحصیلات عالی در میان زنان و دختران و افزایش قابل توجه فارغالتحصیلان دختر از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی باشد. از اینرو توجه به سیاستهای جنسیتی در رابطه با آموزش عالی در کشور از اهمیت زیادی برخوردار بوده و دارای تاثیرات مهمی بر اقتصاد کشور خواهد بود. بررسی دقیقتر درباره رابطه فارغالتحصیلان دختر آموزش عالی و وضعیت اشتغال در بازار کار ایران و تاثیرات نابرابریهای جنسی در آموزش بر رشد و توسعه اقتصادی کشور نیازمند استفاده از مدلهای اقتصادی و ابزارهای اقتصاد سنجی است.
مقایسه نسبت دانشآموختگان دختر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور به کل دانشآموختگان (۴۹.۸ درصد) با نسبت زنان متخصص شاغل به کل متخصصان شاغل (۴۲.۸ درصد) نشان دهنده این است که بیشتر زنان دارای تحصیلات عالی جذب بازار کار شدهاند و بخش کمی از آنان بنا به دلایلی مانند عدم تمایل فرد برای ورود به بازار کار و یا مرتبط نبودن تخصص فرد با نیازهای بازار کار در بازار کار جذب نشدهاند. به همین دلیل در حالی که سهم گروههای شغلی قانونگذاران ، مقامات عالی رتبه ومدیران، متخصصان و تکنسین ها از کل شاغلین در حدود ۱۸ درصد و سهم مردان شاغل در همین گروهها از کل شاغلین مرد حدود ۱۴ درصد است اما سهم زنان شاغل در این سه گروه از کل شاغلین زن به ۴۰ درصد افزایش می یابد. به عبارت دیگر زنان برای ورود به بازار کار نیاز بیشتری به تخصص و تحصیلات عالی دارند. همچنین می توان این گونه هم استدلال کرد که افزایش تحصیلات عالی زنان به بازار کار هم منتقل شده و این ادعا که زنان علیرغم اشغال فرصتهای آموزشی جذب بازار کار نمی شوند قابل مناقشه است.
از طرف دیگر بررسی ساختار گروههای شغلی و جنسیت در آنها در بازار کار ایران نشان دهنده این است که در گروه شغلی متخصصان که نیروی کار نیازمند داشتن تحصیلات عالی است یک تناسب میان فارغالتحصیلان زن و مرد و ترکیب جنسیتی آنان در بازار کار برقرار است. همچنین با توجه به ترکیب و سهم گروههای شغلی مختلف ملاحظه میشود که سهم کل متخصصان از بازار کار در ایران کمتر از ۱۰ درصد است. به عبارت دیگر عمده نیروی کار شاغل در کشور فاقد تحصیلات عالی بوده و بخش عمدهای از آنان را مردان تشکیل میدهند. از اینرو با جمعبندی نکات فوق میتوان بیان داشت که اعمال سیاستهای جنسیتی و تبعیض علیه زنان در حوزه آموزش عالی با بهانههایی مانند بهبود وضعیت اشتغال مردان و کاهش بیکاری، نمیتواند از لحاظ علمی توجیهپذیر باشد. چراکه مشکل بیکاری در کشور نه تنها ناشی از افزایش فارغالتحصیلان زن آموزش عالی نبوده بلکه معلول عوامل دیگری است که پرداختن به آنها خارج بحث این نوشتار است. از طرف دیگر، در بسیاری از کشورهای جهان، به منظور توانمندسازی زنان و رفع عقبماندگیها گذشته آنان در حوزه آموزش تبعیضهای مثبت برای زنان اعمال میکنند تا در سایه آن جمعیت فعال جامعه توانمندتر شده و منجر به افزایش تولید ملی و بهبود کیفیت زندگی برای تمام اقشار جامعه گردد.
 
********************************************************************************************
بررسی شاخص های بازار کار جامعه جوان ایرانی

در سالهاي اخير نرخ بيكاري، چالش برانگيزترين شاخص در كشور بوده است. با توجه به كاهش اين نرخ در سالهاي اخير و تصور افراد از وضعيت جامعه، نقدهاي بيشماري از سوي قشرهاي مختلف به اين شاخص و نتايج طرحها و پيمايشهايي كه منجر به توليد آن شده، صورت گرفته است.
گزارش حاضر توصيفي است از بخشي از جامعه هدف يعني جوانان 15 تا 24 ساله که مهمترين بخش از اين جامعه است. مرکز آمار ايران براساس نتايج طرح آمارگيري نيروي کار، وضعيت شاخصهاي بازار کار در جامعه جوان را بررسي ميکند.

جوانان و بازار كار
همانگونه كه بيان شد بزرگترين چالش در بازار كار كشورها اعم از توسعهيافته و درحال توسعه گروه سني جوانان است. در ادبيات بينالمللي، جوان به افراد بين 15 تا 24 سال اطلاق ميشود. در تقسيمبندي حوزه نيروي انساني، افراد يا فعال ( شاغل يا بيكار) هستند يا غيرفعال. همچنين مهمترين شاخص بازار كار، نرخ بيكاري است. با بررسي اين نرخ بين جوانان طي سالهاي 1384 تا 1388 در مييابيم، نرخ بيكاري جوانان در ابتدا و انتهاي دوره مورد بررسي افزايش يافته است. نسبت نرخ بيكاري جوانان به نرخ بيكاري بزرگسالان نشاندهنده وضعيت بحراني نرخ بيكاري جوانان است. براساس استانداردهاي سازمان جهاني كار، زماني كه اين نسبت به بالاتر از 5/2 درصد برسد وضعيت بيكاري در آن كشور بحراني تلقي ميشود. در جدول شماره يک اين نسبت در ايران با چند كشور جهان مقايسه ميشود.
جوانان غيرفعال
كارشناسان سازمان جهاني كار بر اين اعتقادند كه نرخ بيكاري، به تنهايي براي نشان دادن وضعيت بازار كار كشورها كافي نيست. توجه بيش از اندازه به نرخ بيكاري، بدون در نظر گرفتن ساير شاخصها ميتواند گمراهكننده باشد. از اين رو، پيشنهاداتي در جهت شفاف كردن وضعيت بازار كار ارايه ميشود.
يكي از اين موارد، غيرفعالي جوانان است كه بهصورت دو شاخص نرخ غيرفعالي و نسبت جواناني كه نه محصل هستند و نه شاغل در بين شاخصهاي كار شايسته معرفي شدهاند.
در سالهاي اخير در نقاط مختلف جهان، نرخ غيرفعالي جوانان كمابيش در حال صعود بوده است. با توجه به پيامدهاي اجتماعي منفي اين پديده، كارشناسان اين شاخص را محاسبه و به مطالعه و بررسي علل آن ميپردازند. همچنين جزييات بيشتري از ويژگيهاي جوانان غيرفعال مورد تحقيق قرار ميدهند.
نرخ غيرفعالي جوانان در ايران از سال 1384 تا 1388 در جدول شماره 2 آمده است.
نرخ غيرفعالي جوانان در ايران، روند افزايشي داشته است و حتي در سال 1387 كه پايينترين نرخ بيكاري كل در سالهاي اخير تجربه شده است نرخ غيرفعالي جوانان از درصد بالايي برخوردار بوده است.
بررسي اين نرخ در ساير كشورها نشان ميدهد، در كشورهاي مختلف درصد اين نرخ تفاوتهاي زيادي دارد (جدول شماره 3). به طور مثال در استراليا 31 درصد و در كرهجنوبي 62 درصد است. ايران يكي از بالاترين نرخها را در بين كشورهاي منتخب دارد.
غيرفعالي جوانان ميتواند علل زيادي داشته باشد مانند مشغول بودن به تحصيل، بيماري و ناتواني جسمي، نگهداري و مراقبت از كودكان، عدم اطلاع از روشهاي جستوجوي كار يا...
تحصيل مهمترين عامل غيرفعالي جوانان است. در واقع انتظار ميرود جواناني كه در بازار كار فعال نيستند مشغول به تحصيل باشند. در غير اين صورت بايد بررسي شود كه جوانان به چه فعاليتهاي ديگري مشغولاند و اين افراد چه سهمي از جامعه غيرفعالان دارند. شاخص شماره 10 كار شايسته به اين خصوصيت ميپردازد.

به اين ترتيب كه نسبت جوانان غيرشاغل و غير محصل به جامعه جوان محاسبه و علل آن بررسي ميشود. در ايران و استانها، اين شاخص در جدول شماره 4 آمده است.
نرخ جوانان غيرشاغل و غيرمحصل در سال 1388 در كل كشور 5/40 درصد بوده است. يعني بيش از 18 درصد از جوانان كشور به دلايل مختلف نه شاغل، نه به دنبال كار و نه در حال تحصيل بودهاند. بيشترين سهم اين شاخص بين مردان در استان خراسانشمالي با 2/63 درصد و در بين زنان نيز در در استان خراسانشمالي با 5/46 درصد است. با توجه به اين كه اين عده از جمعيت كشور بيش از ديگران در معرض خطرات اجتماعي قرار دارند در ادامه به جهت شناسايي آنها به بررسي برخي از ويژگيهاي آنها ميپردازيم.
از آنجا كه بخشي از جوانان غيرشاغل و غيرمحصل را جوانان بيكار (در جستوجوي كار) تشكيل ميدهد، وضعيت اين بخش از جامعه را درجدول شماره 6 از نظر مدت بيكاري بررسي ميكنيم.
مشاهده ميشود 3/26 درصد از جوانان بيكار يعني بيش از يك چهارم آنان بيشتر از دو سال در جستوجوي كار بودهاند كه اين انتظار براي يافتن كار براي جوانان بسيار طولاني است. ميتوان گفت كه تمايل افراد نسبت به اعلام بيكاري به دليل مسايل رواني آن كمتر از انتظار است. اين نكتهاي است كه بايد منتقدان طرح به آن از منظر يك مسأله اجتماعي توجه کنند. همچنين مشاهده ميشود زنان جوان براي يافتن كار بيشتر از مردان جوان بايد منتظر بمانند.
چنانچه جوانان بيكار در جستوجوي كار را كنار بگذاريم و توجه خود را معطوف به جوانان غيرفعال غيرمحصل كنيم شايد جالب باشد که علت عدم جستوجوي كار آنها را بدانيم. در جدول شماره 6 اين علل براساس آنچه در فرم مشخصات فردي طرح نيروي كار آمده است نشان داده شده است.
حتي در بين زنان جوان مجرد نيز مسؤوليت شخصي و خانوادگي، مهمترين دليل عدم جستوجوي كار است. اما در بين مردان، وضعيت ساير بيشتر از موارد ديگر بوده است. افرادي كه اظهار ميكنند از جستوجوي كار خسته شدهاند يا در حال حاضر كاري انجام نميدهند يا براي كنكور مطالعه ميكنند جزو اين گزينه به حساب آمدهاند. همچنين دلسرد شدن از جستوجوي كار، 12 درصد مردان جوان را شامل شده است. اين ياس و نااميدي بين مردان جوان كه وضعيت حادتر آن در گزينه ساير، تجلي يافته است موضوع مهمي است كه نه تنها برنامهريزان بايد به آن توجه کنند بلكه بهداشت رواني افراد را نيز به خطر مياندازد.

افرادي كه در گزينههاي در انتظار پاسخ كارفرما يا به ثمر رسيدن ساير اقدامهاي قبلي، دلسرد شدن از جستوجوي كار، آگاهي نداشتن از روشهاي جستوجوي كار، در انتظار فصل كار قرار ميگيرند جزو افراد حاشيهاي متصل به بازار كار هستند و بهطور مستقيم جزو جامعه بيكاران محسوب نميشوند اما اين افراد، بالقوه آمادگي ورود به بازار كار را دارند. از اين افراد سؤال شده است كه اگر طي هفته گذشته براي آنها شغلي پيدا ميشد آمادگي شروع به آن را داشتهاند؟ پاسخ به اين سؤال در جدول شماره 7 مشخص شده است.
2/61 درصد اين افراد براي شروع كار در طي هفته گذشته زمان آمارگيري آمادگي داشتهاند كه اين نشان ميدهد هر لحظه اين افراد ميتوانند جزو افراد بيكار در جستوجوي كار محسوب شوند كه به اين ترتيب نرخ بيكاري را به شدت افزايش ميدهد. همچنين زنان بيشتر از مردان براي كار اعلام آمادگي کردهاند.
نتيجهگيري
كاهش نرخ بيكاري در سالهاي اخير نبايد منجر به ناديده گرفتن وضعيت بحراني جوانان شود. در واقع همانطور كه كارشناسان سازمان جهاني كار اعتقاد دارند، نرخ بيكاري بايد همراه شاخصهاي ديگري مطالعه شود تا وضعيت بازار كار شفاف شود. عدم توجه به ساير آمار و اطلاعات موجب غفلت در برنامهريزي صحيح و پيدايش آسيبهاي اجتماعي و پيامدهاي آن ميشود. در اين گزارش وضعيت جوانان از دو منظر بررسي شد كه هر دو اين روشها نشان از بحراني بودن آن داشت. بنابراين توجه به ساير اطلاعات ميتواند وضعيت ديگري از بازار كار را در پيش روي برنامهريزان قرار دهد.

******************************************************************
![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif) ![[تصویر: fjj392b1yzwdd69pk8a.gif]](http://www.pic.tooptarinha.com/images/fjj392b1yzwdd69pk8a.gif)
http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ usaکالیفرنیا
privacyequest@postini.com
http://www.isar.gheraati.ir/link/Dump/
http://www.vitrin.irancell.ir/cgi-bin/Mobiweb/homepage/privacypolicy.cig
http://www.us.m.yahoo.com/w/global/main?.intl=us&.lang=en
www.esarm.ir آدرس اصلی سایت ایثار و مقاومت عبدالصمد قرائتی (privacy policy )
http://www.gheraati.abdolsamad @ iran.ir
شناسه سایت ایثار و مقاومت در سرور(palringo) http://www.palringo.com/en/gb/terms-and-conditions
شناسه سایت ایثارو مقاومت در گوگل http://www.google.com/recaptcha/lernmore
http://www.nasdaqstockranking.com/ir-biosciences-holdings-inc-irbs.html
www.google.com/m?q=www.388323901.ir
http://www.wikimediafoundation.org/wiki/privacy_policy&ei=kd33toinfovk_abwoon2dq&ct=np&whp=3489شناسه ثبت سایت ایثار و مقاومت عبد الصمد قرائتی در ویکی مدیا
http://www.google.com/m/ig?sa=n
http://www.google.com/gwt/x?q=policies.isaar.ir
http://www.info.yahoo.com/privacy/us/yahoo/search/details/htm/
http://www.amazon.gheraati.ir
) در سرور قدرتمند آمازون و آپاچی privacy policy شناسه سرور اختصاصی سایت ایثار و مقاومت عبدالصمد قرائتی(
http://www.statscrop.com/www/esarm.ir/
http://www.fa.wikipopia.org/gheraati.ir
http://www.gheraati.statmyweb.com/s/
http://www.relatedurls.com/privacy policy.com
http://www.iranlinker.ir/component/search/?searchword=isaar.gheraati.ir&searchphrase=all&Itemid=888
(privacy policy)ثبت سایت ایثار و مقاومت عبدالصمد قرائتی
در بانک اطلاعاتی سایت ( ایران لینکر) و نمایش آن به صورت جهانی
http://www.w3.org/comsortium/lega/privacy-sTatement-20000612#public-sTatement-20000612#public
جهت سرویس دهی سایت ایثار و مقاومت عبدالصمد قرائتی (w3.org) سرور خدماتی جهانی
و امتیاز بندی جهانی آن در اینترنت (privacy policy)
http://www.amazon/gp/help/customer/display.html/ref=footer_privacy?ie=UTF8&no0deid=468496
(privacy policy)آی پی سایت ایثار و مقاومت عبد الصمد قرائتی
(USA) در سرور اختصاصی آمازون و نمایش جهانی آن
http://www.jiumang.com/alexainfo/gheraati.ir
http://www.alexa.com/help/privacy
سرور خدماتی و اختصاصی الکسا جهت رتبه بندی جهانی سایت
ایثار و مقاومت در ترافیک سایت های بین الملل
http://www.prchecker.info/cheek_page_rank.php
طریقه سنجش پیج رنک سایتها و بین الملل در سرور فوق الذکر در گوگل
http://www.tarjoo.ir/ads?p=www.isaar.gheraati.ir&type=web
شناسه ثبت سایت ایثار و مقاومت عبدالصمد قرائتی (privacy policy)
در موتورهای قدرتمند جستجو گر ایرانی و برای سنجش دیگر سایت ها
شناسه سایت ایثار و مقاومت عبد الصمد قرائتی در بانک اطلاعاتی ثبت پایگاه های مجوز دار اینترنتی (ایران لینکر)
http://www.w3.org/consortium/legal/privacy-statement-20000612#public
http://www.info.yahoo.com/privacy/us/yahoo/details.html
http://www.google-search.nayabkala.ir/src_ privacy_ policy.html
http://www.groups.yahoo.com/group/shadine/join
http://www.jiumang.com/alexainfo/geraati.ir
http://www.jiumang.com/alexainfo/endadtehran.ir
http://www.rank.ir/Privacy.php
http://www.google.com/m/search?site=universal&q=gheraati.alexa.com
http://www.code.google.com/soc/
http://www.siteanalytics.compete.com/gheraati.ir/?metric=uv
لینک مستقیم تلویزیون آنلاین(پخش ۱۵ کانال دیجیتال + ۱۵کانال رادیو زنده + کلیه اماکن متبرکه )http://www.4jok.com/tv
http://www.4jok.com/tv http://www.takkhal.net/tv/index.htm
esarmir@yahoo.com)
http://www.google.com /gwt/x?client=ms-samsung&source=m&u=http://www.isaar.gheraati.ir/&=wsi=1f93f0af4567de17&ei=hytptrslhptj1qbk37dndg&wsc=eb&ct=pg1&whp=30
شناسه گیم لافت مدیریت سایت ایثار و مقاومت (عبدالصمد قرائتی privacy policy):
https://www.wapshop.gameloft.com/wifi/cc_action.php?mail=esarmir@yahoo.com&password=2570109282&card_holder=www.esarm.ir/card-number=...
http://www.info.yahoo.com/privacy/us/yahoo
http://www.m.samsung.com/in/news
http://www.webarbiter.com/en/isaar.gheraati.ir
http://www.uk.ask.com/puk
http://www/google.termsofservice/isaar.gheraati.ir
Service:powerby http://www.yenwoo.com/wm/searchnumber.php
http://www,google.com/search?q=www.gheraati.abdolsamad%40iran.ir&btnG=search&sitesearch=&ie=uTf-8&oe=uTf-8
http://www.m.la.samsungapps.com/category/index.do?op=&ca=17797&m=none
http://www.waps.samsungmobile.com/latinamerica.jsp?parm1=-true
http://www.wapsshop.gameloft.com/wifi/index.php?ms_sid=4
http://www.pressabout.us/isaar.gheraati.ir
http://www.statscrop.com/keyword-ranking-analysis/domain/osake.jpg&ei/isaar.gheraati.ir
  
http://www.mywot.com/enssorecard/isaar.ir/feed
http://www.d2c.infogin.com/en-gb/lnk00/=esarm.blogfa.com
http://www.Privacy.microsoft.com/library/toolbar/3.0/search.aspx&ei=2YAHOO:http://www.esarm.mail.google.com/supportin
http://www.mail.google.com/mail/help/intl/en/mobile.html
http://www.google.com/a/help/intl/en/security/terms/new_privacy.html
http://m.google.com/static/en/privacy.html
gheraati.abdolsamad@gmail.com
adbdolsamad.gheraati@iGoogle.com
Email:www.adbdolsamad.gheraati_1966@yahoo.com
www.abdolsamad.ghreaati@Gameloft.com
http://www.support.microsoft.com/kb/318380/
MSN:Mobile:http:www.ent.mobile.msn.com/en-us/
post:ILktoronk:interneti:[privacyreQuest@postini.com]
postin:support:portaL:http://www.president.ir/Fa/?ArtID=26889
sandoghsoti:daryaft:PAYAM:00989350001400/
Post:ilktoronkiran:gheraati.adolsamad@iran.ir#http://www.samandehi.ir/help/menunews.html#.http://www.samandehi.irmainuMenu.htm
  
http://www.wapsshop.gameloft.com/wifi/index.php?ms_sid=4
http://www.pressabout.us/isaar.gheraati.ir
www.gheraati.abdolsamade@iran.ir Modiriat site khabai isaar va moghavemat
  
www.gheraati.abdolsamade@iran.ir Modiriat site khabari isaar va etlaa resani moghavemat
POST:ILKTORONKIRAN:gheraati.abdoLsamad@iran.ir مدیریت سایت ایثار و مقاومت و پایگاه خبری واطلاع رسانی مردمی کد پایگاه:8910http://www.mywot.com/enssorecard/isaar.ir/feed
http://www.d2c.infogin.com/en-gb/lnk00/=esarm.blogfa.com
http://www.Privacy.microsoft.com/library/toolbar/3.0/search.aspx&ei=2YAHOO:http://www.esarm.mail.google.com/supportin
http://www.mail.google.com/mail/help/intl/en/mobile.html
http://www.google.com/a/help/intl/en/security/terms/new_privacy.html
http://m.google.com/static/en/privacy.html
gheraati.abdolsamad@gmail.com
adbdolsamad.gheraati@iGoogle.com
Email:www.adbdolsamad.gheraati_1966@yahoo.com
www.abdolsamad.ghreaati@Gameloft.com
http://www.support.microsoft.com/kb/318380/
MSN:Mobile:http:www.ent.mobile.msn.com/en-us/
post:ILktoronk:interneti:[privacyreQuest@postini.com]
postin:support:portaL:http://www.president.ir/Fa/?ArtID=26889
sandoghsoti:daryaft:PAYAM:00989350001400/
Post:ilktoronkiran:gheraati.adolsamad@iran.ir#http://www.samandehi.ir/help/menunews.html#.http://www.samandehi.irmainuMenu.htm
www.gheraati.abdolsamade@iran.ir Modiriat site khabai isar va moghavemat
  
www.gheraati.abdolsamade@iran.ir Modiriat site khabai isaar va moghavemat
نظرات شما عزیزان:
|